Muhabbet kuşunuzun sağlıklı olması için beslenmesine ve temizliğine özen göstermelisiniz. Elden yem yemeye, su içmeye alışık olan muhabbet kuşlarına banyo alışkanlığı kazandırmak diğerlerine nazaran daha kolaydır. Her muhabbet kuşunun hoşlandığı farklı bir yıkanma şekli vardır. Aşağıdaki yöntemleri uygularken kuşlarınızı izleyerek hangisinden hoşlandığını görebilirsiniz:
Muhabbet kuşunuza daha önce banyo yaptırmadıysanız ve ilk yıkama girişiminizde korkarak kaçacağını düşünüyorsanız, hemen en yakınınızdaki bir pet shop‘a gidip resimdeki gibi bir muhabbet kuşu banyoluğu temin edin.
Banyoluğun içine koyacağınız suyun ılık olmasına ve su seviyesinin kuşunuz oturduğunda boyun seviyesini geçmemesine dikkat edin. Ayrıca suyun içine koyacağınız marul, oyuncak tarzı nesneler muhabbet kuşunuzun dikkatini çekebilir.
Muhabbet kuşunuzu musluktan akan hafif ve ılık suyun altında yıkayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu suyla musluğun arasındaki mesafenin fazla olmamasıdır. Yüksekten akan su muhabbet kuşunuza zarar verebilir. Aşağıdaki video’da şaşkın adlı muhabbet kuşunun musluk altında yıkanmaktan ne kadar zevk aldığını görebilirsiniz.
Uzayan tırnaklar, muhabbet kuşlarının tünemesini zorlaştırır. Bu yüzden belli aralıklarla kuşun tırnaklarını kesmek gerekir. Muhabbet kuşunuzun tırnakları, kafes tülü, üzerinizdeki kıyafet, halı vb. yerlere fazlaca takmaya başlamışsa, kesme zamanı gelmiş demektir.
Muhabbet kuşunuzun tırnaklarını kesmeden önce bir veterinere gitmekte veya bu konuda deneyimli bir kişiden yardım almanızda fayda vardır. Ancak kendiniz yapmak zorunda kalırsanız ağzı keskin bir tırnak makasıyla sadece uçlarından oval şekilde kesiniz.
Muhabbet kuşlarını kızıştırmanın bir kaç yolu vardır. Bunlardan en önemli olanı birbirine uygun muhabbet kuşu çiftini seçmektir.
Muhabbet kuşlarının en çok tükettiği yem, Tohumlardır.
Muhabbet kuşları kafeste üç temel tohum yemine ihtiyaç duyar. %50 kuş yemi (kanarya tohumu), %25 ak darı ve %25 sarı darı. Bilinenin aksine en değerli besin, darıdan ziyade kuş yeminden temin edilir.
Sade kuş yemi, kanaryalarda olduğu gibi tek tip gıda olarak verilse bile uzun yıllar kuşunuzu sağlıkla besler. Temel menü, günümüz araştırmaları ile oldukça renklenmiş ve çeşitliliğe kavuşmuştur.
Bir çok meşhur üreticinin yem oranları büyük markalarda bir formül olarak yer almaktadır. Kullanılan çeşitli tohumlar, esas menüye farklı maksatlarla değişik oranlarda eklenmiştir. Bu tohumlar: keten, şalgam, nijer, kenevir, minik ayçekirdekleri, yulaf, buğday, vs. olarak özetlenebilir. Herbirinin katkısı farklı ve önemlidir.
Ancak aşırıya kaçmamak gerekiyor.Kuşunuza piyasada bilinen yemlerden almanızı tavsiye ederim. Bu yemlerin içerisinde kuşun ihtiyacı olan sarı darı, beyaz darı , kırmızı darı ve nijer tohumu gibi besin maddeleri bulunmaktadır.Son olarak kabuğu soyulmuş ürünleri tercih etmemek gerekiyor.
Canlılığı bitmiş olan bir tohum, besin olarak değersizdir. Varsın kabuklar ortalığı kirletsin. O da işin zahmetli tarafı olsun.